Sagan opäť druhý, výhru mu v 12. etape TdF vyfúkol Kristoff

17.07.2014 Celý región

Saint Etienne 17. júla (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Cannondale obsadil v štvrtkovej 12. etape na pretekoch Tour de France druhé miesto.

O víťazovi 185,5 km dlhého úseku z Bour-en-Bresse do Saint Etienne, ktorým sa stal Nór Alexander Kristoff (Kaťuša), rozhodol záverečný špurt.

Za majiteľom zeleného dresu Saganom skončil Arnaud Demare. (FDJ).

Zakliata výhra

"Dnes sa mi opäť nepodarilo zvíťaziť, vyzerá to tak, že to už bude asi osud.

Pred nasledujúcimi horskými etapami si prajem, aby som prišiel v pohode do cieľa a udržal si zelený dres až do Paríža," uviedol Sagan pre Eurosport.

Na čele celkovej klasifikácie pokračuje deň pred prvou alpskou etapou Talian Vincenzo Nibali.


Pád de la Cruza

O prvý únik sa hneď po štarte pokúsil Bartosz Huzarski (NetApp), no už zakrátko sa stratil v pelotóne. Ďalším na rade bol majster Holandska Sebastian Langeveld (Garmin-Sharp) a po chvíli našiel spoločníkov v Gregorym Rastovi (Trek Factory), Simonovi Clarkovi (Orica), Florianovi Vachonovi (Bretagne) a Davidovi de la Cruzovi (NetApp). Po 25 kilometroch malo kvinteto náskok 2:45 min a stále viac sa vzďalovalo hlavnému poľu. Pri jednom zo zjazdov v pravotočivej zákrute spadol de la Cruz. Podľa medializovaných informácií má zlomenú kľúčnu kosť a na Tour predčasne končí.

O výhre rozhodol špurt

Kvarteto pokračovalo v slnečnom a horúcom počasí, niektorí jazdci si pod dresy strkali vrecká s ľadom. Približne päťdesiat kilometrov pred cielom pohltil pelotón vedený tímami Giant-Shimano a Europcar najprv Vachona, následne Rasta a začal pomaly likvidovať náskok zvyšnej dvojice. Tridsať kilometrov pred cieľom v stúpaní na poslednú horskú prémiu Cote de Grammond sa za duom pustili Francúzi Perrig Quemeneur a Cyril Gautier z Europcaru.

Clarce sa rozlúčil s Langeveldom, ktorého minulo aj duo z Europcaru. Za vrcholom Austrálčana dostihlo a pokračovali spolu v trojici. Pelotón vedený jazdcami Giant-Shimano znižoval náskok a o víťazovi napokon rozhodoval záverečný špurt.

"Od detstva som sníval o víťazstve etapy na Tour. Dnes to trochu oslávime, ale zajtra nás čaká ťažká etapa," povedal v cieli šťastný Kristoff.

.
12. etapa (Bourg-en-Bresse - St. Etienne, 185,5 km):
1. Alexander Kristoff (Nór./Katuša) 4:32:11 h, 2. Peter SAGAN (SR/Cannondale), 3. Arnaud Demare (Fr./FDJ.fr), 4. Michael Albasini (Švajč./Orica), 5. Ramunas Navardauskas (Lit./Garmin), 6. Matteo Trentin (Tal./Omega Pharma - Quick-Step), 7. Daniele Bennati (Tal./Tinkoff - Saxo), 8. Bryan Coquard (Fr./Europcar), 9. Daniel Oss (Tal./BMC Racing), 10. Samuel Dumoulin (Fr./AG2R) všetci rovnaký čas sko víťaz...52. Peter VELITS (SR/BMC Racing)

Priebežné poradie:
1. Vincenzo Nibali (Tal./Astana) 51:31:34 h, 2. Richie Porte (Austr./Team Sky) +2:23 min, 3. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +2:47, 4. Romain Bardet (Fr./AG2R) +3:01, 5. Thibaut Pinot (Fr./FDJ.fr) +3:47, 6. Tejay van Garderen (USA/BMC Racing) +3:56, 7. Jean-Christophe Peraud (Fr./AG2R) +3:57, 8. Bauke Mollema (Hol./Belkin) +4:08, 9. Jurgen Van den Broeck (Belg./Lotto) +4:18, 10. Jakob Fuglsang (Dán./Astana) +4:31...30. Peter VELITS (SR/BMC Racing) +24:24, 34. Peter SAGAN (SR/Cannondale) +41:08...30. Peter VELITS (SR/BMC Racing) +24:24, 34. Peter SAGAN (SR/Cannondale) +41:08
 
 
 

Vyberte región